Een Romanov in den vreemde.

Een Romanov in den vreemde.

02 december 2015 10:00 - 12:00

(Opslaan naar agenda)

Rembrandtkapel Rembrandtlaan 20, 3761 AH Soest, Nederland

EEN ROMANOV IN DEN VREEMDE


ANNA PAVLOVNA , KONINGIN VAN NEDERLAND


Als iemand van paleis Soestdijk gehouden heeft is het de Russische groot-vorstin Anna Pavlovna geweest, de zuster van de Tsaar Nicolaas I van Rusland.


In 1815 dong de zoon van onze koning Willem I naar de hand van deze bijzondere prinses en in 1816 huwden Prins Willem , de latere koning Willem II en Anna Pavlovna in Petersburg. Het feest werd met veel pracht en praal gevierd en na zes maanden kwamen ze als man en vrouw terug naar Nederland. Het land bereidde de Prinses van Oranje een bijzonder warm welkom en zij namen hun intrek in een huis aan het Voorhout in Den Haag . Als een bijzonder welkomstgeschenk voor de erfprins en zijn jonge gemalin werd het oude jachtslot Soestdijk op kosten van de staat grondig verbouwd en ingericht als luxe zomerpaleis voor het prinselijk paar. Er is in de afgelopen tijd veel aandacht voor Willem II en zijn kunstverzameling o.a. met de prachtige expositie in Dordtrecht. Ook in Museum Oud Soest werd er aandacht geschonken aan het bijzondere koningspaar Willem II en Anna Pavlovna .


Op 2 december houdt Marijke Bartlema - Andreae een lezing met beelden over de familie Romanov en onze Nederlandse Romanov, koningin Anna Pavlovna. Het eerste gedeelte van haar verhaal gaat over de verschillende vorsten uit de het geslacht Romanov en in het tweede gedeelte vertelt ze over Anna Pavlovna .

Rembrandtkapel

Rembrandtlaan 20, 3761 AH Soest, NederlandGeef routebeschrijving