De Soester Kring

Ontmoeting met een kunstzinnig, historisch en vaak ook een Soesters tintje!

Agenda

Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Per jaar Per maand Per week Vandaag Zoeken Ga naar maand
Werken en denken van Paul Klee
Sailing-Boats-1927
Woensdag 18 December 2019, 10:00am - 12:00am
Hits : 278
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het leven van een productief multitalent belicht

Tijdens deze lezing wordt het leven van beeldend kunstenaar en denker Paul Klee (1879-1940) behandeld. Paul Klee maakte meer dan 9000 werken. Hij was lid van de Blaue Reiter en het Bauhaus. Hij was zeer muzikaal en schreef ook boeken, essays en brieven.
In 1918 schreef Klee Schöpferische Konfession. Wat wilde hij hiermee? Zijn werk was volgens de nazi’s entartet. Klee reflecteerde op zijn eigen werk; wat bedoelde hij met: ‘Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar?’
Klee was een expressionist en had grote invloed op andere kunstenaars, ondermeer op de leden van de Cobra-beweging. Wat zegt zijn werk ons? Klee was ook dichter. Hoe verhielden de dichter, de schilder en de denker die Klee was zich tot elkaar?
Deze lezing heeft een interactief tintje: Jan de Bas laat veel werk van Klee zien, analyseert het plenair, zet aan tot discussie en laat de deelnemers een enkele opdracht erover maken.

Lezing door dr. Jan de Bas (cultuurhistoricus). Hij richtte in 2007 de Filosofiegroep Rotterdam op en publiceerde diverse boeken over cultuurhistorische onderwerpen.

Volg De Soester Kring via: