Categorieën
Uncategorized

Najaarsprogramma 2020

Woensdag 7 oktober
Herman Pleij: Satire
Genannuleerd

Satire is van alle tijden: iemand of iets over de hekel halen. Daarover zal emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, Herman Pleij, een en ander vertellen. Twee aspecten krijgen zeker de aandacht: voor de een is een satire bron van vermaak, voor de ander van ergernis. Anderzijds: wat vandaag nog leuk is, blijkt morgen ongepast. Dat laatste weten we al meer dan 2000 jaar, want de Romein Cicero schreef niet voor niets Oh tempora, oh mores (Oh tijden, oh zeden). We horen en zien het ook in de commentaren op wat moderne cabaretiers op toneel en tv-scherm brengen en die een satire op heilige huisjes niet schuwen.

Woensdag 4 november
Lisette le Blanc: Christo
Geannuleerd

Het woord “inpakkunstenaar” lijkt een grap, maar dat was het niet voor Christo, de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar die voluit Christo Vladimirov Javacheff heette en onlangs in New York is overleden. Over zijn opvallende werk zal drs. Lisette Le Blanc een lezing houden. “Installatiekunstenaar” klinkt wat serieuzer en zeker is dat hij aandacht trok bij een breed publiek: de ingepakte Pont Neuf in Parijs (1985) en de Berlijnse Rijksdag (1995) dat er in het zilverblauwe doek ineens abstracter uitzag. Het plan om de Arc de Triomphe een inpakbeurt te geven gaat in 2021 door. Over deze veelzijdige en interessante kunstenaar zal mevrouw Le Blanc veel wetenswaardigs vertellen.

Woendag 2 december
Greet Bosch: Filip’s sonatine
Geannuleerd

Wie kent niet de tegeltjeswijsheid “Van het concert des levens krijgt niemand een program”? Dat is niet alleen een besef dat met de jaren komt, maar ook een kernthema in de literatuur. Mevrouw Greet Bosch laat met het verhaal Filip’s sonatine van W.F.Hermans dat zien en horen. In haar eentje brengt ze het verhaal tot leven in een door haarzelf bedachte gedramatiseerde vorm. Daarin kan de toehoorder iets van zichzelf herkennen, want wie heeft geen plannen in zijn leven gemaakt en illusies gekoesterd? Het fascinerende van de literatuur is, dat ze uiteindelijk over ons zelf gaat.

Categorieën
Uncategorized

Wiel en Elly Coenen, in memoriam

De oud-voorzitter van de Soester Kring Wiel Coenen is samen met zijn vrouw Elly bij een noodlottig ongeval om het leven gekomen. Het verkeersongeval gebeurde op 22 juli jl. op een provinciale weg nabij Blerick. Wiel verloor het leven onmiddellijk, zijn vrouw werd zwaar gewond naar Nijmegen overgebracht waar zij de volgende dag overleed. Het echtpaar bereikte de leeftijd van 89 jaar na een huwelijk van 63 jaar.