Categorieën
Uncategorized

Wiel en Elly Coenen, in memoriam

De oud-voorzitter van de Soester Kring Wiel Coenen is samen met zijn vrouw Elly bij een noodlottig ongeval om het leven gekomen. Het verkeersongeval gebeurde op 22 juli jl. op een provinciale weg nabij Blerick. Wiel verloor het leven onmiddellijk, zijn vrouw werd zwaar gewond naar Nijmegen overgebracht waar zij de volgende dag overleed. Het echtpaar bereikte de leeftijd van 89 jaar na een huwelijk van 63 jaar.

Wiel Coenen heeft vele jaren leiding gegeven aan de Soester Kring. Hij had als penningmeester de financiën van de Kring onder zijn beheer. Daarin was hij met zijn boekhoudkundige leven gekneed. Hij nam daarnaast in 2002 de voorzitterstaak van Ton Elderenbosch over en legde die neer in 2016, waarna hij en Elly verhuisden naar Uden om dichter bij hun dochter te zijn die ongeneeslijk ziek was.

Terug blikkend kunnen degenen die Wiel van nabij hebben meegemaakt hem overladen met complimenteuze woorden. Hij was betrouwbaar en integer. Hij was de rust zelve wat bleek uit zijn diplomatieke woorden en hoe hij weloverwogen beslissingen nam. Zijn belangstelling was breed en zijn kennis groot op allerlei gebieden. Bij het afscheid op de natuurbegraafplaats in het Brabantse Schaijk werd verteld dat hij graag Nederlands had willen studeren, maar daar waren de omstandigheden thuis niet naar. Er loopt een autodidactische lijn door Wiels leven en zijn boekenkast liet dat zien. De Nederlandse literatuur is goed vertegenwoordigd. De grappen die Wiel vertelde waren vaak talig: woordspelingen die de soms rare verhoudingen tussen Nederlands en Vlaams of Zuidafrikaans bloot legden. Zijn humor was verfijnd.

Wiel en Elly hebben een druk vrijwilligersleven achter de rug waar velen dankbaar voor kunnen zijn. Sommigen zullen Wiel zich herinneren van de maaltijdbezorging van de SWOS. Hij ging daar niet prat op, maar deed het gewoon, sociaal en bescheiden als hij was.

Van het echtpaar was ieder op de eigen manier actief in de muziek. Wiel bekleedde vijf jaar lang voorzitterschap van het Nederlands Motet- en Madrigaalkoor (1948 – 2008) dat optrad in de Oude Kerk aan de Torenstraat. Elly ontving als repetitor koorleden om ze met haar kundigheid voor te bereiden op uitvoeringen. Ze zong ook als sopraan en veelzijdig als ze was speelde ze cello en piano.

Bij Soester Kring zorgde ze aan de piano voor de muzikale omlijsting bij een ochtend met Nederlandse poëzie.

Elly en Wiel hebben in de coronatijd gewandeld door bossen en velden en in de nieuwe stilte van ons dichtbevolkte land hoorden ze weer de muziek van de natuur waarin ze nu hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Namens de Soester Kring,

Jan Postema (secretaris ad interrim)

Met dank aan Mevrouw W.Witte, Baarn